Salkun tilanne tulosjulkistusten jäkeen

Viime viikko oli täynnä jännitystä, kun useat yhtiöt julkaisivat Q4-tuloksensa. Odotukset olivat korkealla, ja kuten pörssissä usein käy, osa yhtiöistä yllätti positiivisesti, kun taas toisten kohdalla pettymys oli odotettavissa.

Nesteen odotettu romahdus

Yksi viikon suurimmista liikkeistä nähtiin Nesteen osakkeessa. Tulos oli heikko, ja osakekurssi romahti, mikä ei tullut kovin suurena yllätyksenä. Vaikka Nesteen pudotus teki ison loven salkkuun, onneksi muiden osakkeiden nousut tasoittivat tilannetta. Päivän päätteeksi sijoitusten yhteissaldo jäi plusmiinus nollaan, ja lopulta perjantain pörssin sulkeuduttua viikkosaldo jäi vaatimattomalle 11 euron plussalle, kiitos rahastosalkun, joka on tehnyt mukavaa tuottoa.

Suurimmat sijoitukset pahasti pakkasella

Ne osakkeet, joihin olin sijoittanut eniten, ovat tällä hetkellä myös syvimmässä kuopassa. Nokian Renkaiden tappio on nyt -17,17 %, eli -998 euroa miinuksella. Neste vetää vielä pahemmin punaiselle -22,85 % laskulla, mikä tarkoittaa -1029 euron tappiota. Nämä kaksi osaketta ovat nyt pitkässä salkussa, ja suunnitelmani on odottaa parempia uutisia sekä selkeämpää nousutrendiä ennen kuin edes harkitsen swing-treidausta niiden kanssa.

Uusia mahdollisuuksia: Mandatum ja Nokia

Vaikka tappiot harmittavat, en jää paikoilleni voivottelemaan. Seuraan tarkasti markkinoita ja etsin uusia mahdollisuuksia. Mandatum on tällä hetkellä kiinnostava kohde, mutta odotan sen kurssin tasaantuvan tulosjulkistuksen jälkeen ennen kuin teen ostopäätöksen. Lisäksi Nokian osake alkaa taas houkutella. Nokia voisi olla hyvä kohde myös pidemmän aikavälin treidaamiseen, joten mahdollisesti teen sen suhteen strategisia liikkeitä lähiaikoina.

Viime viikko osoitti jälleen kerran, miten nopeasti kurssit voivat heilahtaa suuntaan tai toiseen. Viime viikon oppi oli se, että osakekurssien lyhyen aikavälin liikkeet voivat tuntua rajuilta, mutta tärkeintä on pitää pää kylmänä ja keskittyä pitkän aikavälin suunnitelmiin. Nyt jatkan valmistautumista seuraaviin liikkeisiin – katsotaan, mitä tuleva viikko tuo tullessaan!











Kalliita oppitunteja ja teknisen analyysin opettelua

Viime viikot ovat olleet sijoitusrintamalla melkoista tunteiden vuoristorataa. Jos tammikuussa koin harmitusta hätiköidyistä myynneistä, niin helmikuu toi mukanaan aivan uudenlaisen oppitunnin – ja tällä kertaa se tuli kalliiksi.

Nokian Renkaat – Kova oppi tulosjulkistuksen aikaan

Nokian Renkaiden Q4-tulos julkaistiin 4.2. klo 13, ja minä satuin juuri tuohon aikaan olemaan työpalaverissa. Kurkkasin nopeasti, miten osakekurssi reagoi tulokseen, ja hämmästyin, kun näin sen syöksyvän alaspäin. Ilman tarkempaa analyysiä ja täysin tunnepohjalta päätin ostaa osaketta vielä lisää parilla tuhannella eurolla, kun kurssi oli noin -10 % laskussa.

Se osoittautui virheeksi, isoksi virheeksi.

Palaverin aikana en pystynyt keskittymään kunnolla, koska olin niin hämmentynyt siitä, mitä osakkeelle tapahtui. Päivän päätteeksi kurssi oli jo -14 % pakkasella ja seuraavana päivänä lasku jatkui vielä lähes -9 %. Nyt oma tappioprosenttini näyttää -18,47 %, mikä tarkoittaa -1074 euroa miinusta. En olisi voinut kuvitella, että kurssi voisi laskea näin paljon kerralla. Jälkikäteen ajateltuna moni sijoittaja ilmeisesti odotti tästä pikavoittoa ja pettyi osingon puolittamiseen. Itse olin kuitenkin ajatellut sijoituksen vasta vuosille 2026–2027, jolloin uuden tehtaan pitäisi olla täydessä vauhdissa. Nyt jään odottelemaan, miten tilanne kehittyy, enkä aio tehdä hätiköityjä päätöksiä.

Tekninen analyysi – Miksi en opetellut tätä aiemmin?

Tämän romahduksen myötä päätin, että on aika perehtyä tekniseen analyysiin. Kieltämättä harmittaa, että en ollut opetellut tätä jo aiemmin. Nyt, kun katson omia ostojani ja myyntejäni graafilla, näen selvästi, että osa niistä on tehty täysin väärään aikaan. Ostohetkellä minulla ei ollut selkeää strategiaa, vaan menin pelkästään mututuntumalla ja markkinatunnelman perusteella. Nyt olen alkanut ymmärtää, miten indikaattorit, kuten liukuvat keskiarvot ja RSI, voivat auttaa ajoittamaan ostot ja myynnit paremmin.

Toki opittavaa on vielä paljon, mutta on hyvä muistaa, että ensimmäisestä osakeostostani on kulunut vasta puoli vuotta. Edistystä on tapahtunut, ja nyt ainakin tiedän, mitä virheitä en aio toistaa (toivottavasti). Seuraavaksi aion tarkkailla Nokian Renkaiden liukuvaa keskiarvoa ja odottaa, että se alkaa näyttää pidemmän aikavälin nousevaa trendiä. Mahdollisesti yritän tehdä siinä vaiheessa pidemmän aikavälin treidausta, jotta saisin pienennettyä tappioiden määrää.

Uusi tärkeä oppi: lyhyeksi myynti ja sijoituspäätökset

Opin myös, että jos yrityksen osakkeella on korkea lyhyeksi myynnin prosentti, kannattaa ostohetken kanssa olla vielä varovaisempi. Lyhyeksi myyjät panostavat osakkeen kurssilaskuun, ja jos näitä sijoittajia on paljon, voi kurssi laskea vielä enemmänkin kuin alun perin ajattelin. Moni naureskeli aiemmin Nokian Renkaiden 6 euron tavoitehinnalle, mutta nyt on hymy hyytynyt, kun kurssi näyttää tällä hetkellä olevan 6,288 euroa. Näin se markkina yllättää, joskus ikävästi.

Toinen tärkeä oppi oli stop loss -ominaisuuden hyödyntäminen. Jos olisin asettanut stop lossin, olisin voinut välttyä näin suurelta tappiolta. Jatkossa aion ottaa tämän käyttöön, jotta en enää jää katsomaan vierestä, kun osake syöksyy vapaapudotuksessa.

Tämä kokemus oli karvas, mutta toisaalta sijoittaminen on jatkuvaa oppimista. Tässä lajissa ei voi välttyä virheiltä, mutta tärkeintä on analysoida ne ja ottaa opiksi. Helmikuu on siis alkanut tappiolla, mutta nyt minulla on aiempaa paremmat työkalut tulevaisuutta varten. Katsotaan, mitä markkinat tuovat tullessaan seuraavaksi!

Harmitusta, katumusta ja huonoa tuuria

Tammikuun loppu oli sijoittamisen osalta todellista tunneskaalaa laidasta laitaan. Koin välillä riemua ja välillä harmitusta ja opin taas uusia asioita. Osakesäästötilillä tapahtui liikkeitä, jotka näin jälkikäteen tarkasteltuna eivät menneet ihan nappiin, mutta toisaalta rahastoissa kehitys on ollut tasaisen mukavaa. Mennäänpä suoraan tapahtumien ytimeen!

SSAB – Voitto käsissä, mutta liian aikaisin ulos

Olin ollut pitkään tappiolla SSAB:n osakkeissa ja monttu vain syveni päivä päivältä. Ostin SSAB:n osakkeita parilla tonnilla 22.1. juuri oikeaan aikaan, kun kurssi näytti hakevan pohjia. Osakkeet nousivat mukavasti, ja 29.1. päätin myydä ne kaikki pois hyvällä voitolla. Mutta miten kävikään? Vain muutama tunti myynnin jälkeen kurssi ampaisi hurjaan nousuun! Siinä vaiheessa en voinut kuin katsella ruudulta, kuinka potentiaalinen lisätuotto karkasi käsistä. Jos olisin pitänyt edes osan osakkeista, olisi lopputulos ollut huomattavasti parempi. Nyt mietin, laskeeko kurssi vielä takaisin, jotta voisin ostaa osaakkeet uudelleen kohtuulliseen hintaan. Ei osakkeen hinta ole vieläkään liian korkealla siihen nähden millainen nousu voi odottaa, kun sota Ukrainassa loppuu.

Nokia – Pikavoitto jäi saamatta

Halusin kokeilla lyhyen aikavälin kauppaa osakkeella, joka tekee nopeita kurssiliikkeitä ylös ja alas. Nokia vaikutti hyvältä valinnalta, joten ostin 226 kappaletta 24.1. juuri, kun kurssi näytti laskeneen pohjille. Odotin nousua, mutta sitten tuli Ericssonin tulosjulkistus, joka romautti sen kurssin 11 %. Aloin pelätä, että Nokia seuraa perässä tulosjulkistuksen jälkeen. Kun kurssi 29.1. nousi takaisin suurin piirtein ostohetken tasolle, myin osakkeet pois ja jäin käytännössä vain kaupankäyntikulujen verran tappiolle.

Ja miten kävikään seuraavana päivänä? Nokian kurssi ponkaisi 10 % ylös! Olisin voinut tehdä mukavan pikavoiton, jos olisin malttanut odottaa vielä yhden päivän. Kyllä siinä sai hetken puhallella harmitusta ulos. Tässä tuli taas opittua kantapään kautta, että liian hätäinen myyntipäätös voi kostautua isosti.

Wärtsilä – Myynti väärään aikaan

Wärtsilän osakkeita olin ostanut jo lokakuussa 2024, eikä niiden kurssi ollut juuri muuttunut siitä mihinkään. Joskus käytiin hieman miinuksella, joskus plussalla. Päätin, että myyn osakkeet heti, kun pääsen edes omilleni.

Niinpä sitten myin. Ja illalla tuli uutinen, että Yhdysvallat suunnittelee hankkivansa jäänmurtajia. Seuraavana aamuna Wärtsilän kurssi raketoi! Eli myynti tapahtui juuri väärään aikaan. Tämä oli jo kolmas osake tammikuussa, jossa kärsimättömyys kostautui.

Neste – Keskikurssin alentaminen, mutta ajoitus ontui

Seurasin Nesteen kurssiliikkeitä viikon ajan, kun se sahasi 12,5–13 euron välillä. Ajattelin laskea omaa keskikurssiani ja vähentää tappioprosenttia ostamalla parilla tonnilla lisää osakkeita 12,5 eurolla ja myymällä ne, kun kurssi nousee takaisin 13 euroon.

29.1. toteutin oston ja odotin nousua, mutta tällä kertaa tuuri ei ollut puolellani. Sen sijaan, että kurssi olisi noussut, se jatkoi laskuaan. Nyt tappioprosentti on perjantain päätöskurssilla lähes -10 %.

Tämän osakkeen kohdalla olen kuitenkin varsin rauhallinen. Neste on pitkän aikavälin sijoitus, ja 10 vuoden kuluttua voin toivottavasti kiittää itseäni siitä, että sain osakkeet hankittua halvalla. Toivottavasti kärsivällisyys palkitaan. 

Elisa – Uusi hankinta pitkän harkinnan jälkeen

Olin jo tammikuun puolivälissä pohtinut Elisan osakkeiden ostamista, mutta kurssi nousi 42 euroon ennen kuin ehdin mukaan. Sen jälkeen se jatkoi vain nousuaan, ja ajattelin jo, että peli meni ohi.

Q4-raportin jälkeen Elisan kurssi kuitenkin romahti, mikä yllätti minut täysin, koska tulos oli ihan hyvä ja osinkoakin korotettiin. Tämä vaikutti loistavalta ostopaikalta, joten ostin perjantaiaamuna 48 osaketta hintaan 41,70 euroa.

Illalla luin somekeskusteluja ja huomasin, että osa sijoittajista pitää Elisaa yliarvostettuna yhtiönä, koska sen nettovelkaantumisaste on korkea. En ole vielä niin syvällä analysoinnissa, että osaisin laskea yrityksen todellisen arvon, joten tässä on vielä paljon opittavaa. Nyt jään seuraamaan, mitä kurssille tapahtuu. Myynkö seuraavassa nousussa vai jätänkö osakkeet pitkäaikaiseen salkkuun? Aika näyttää.

Kryptokokeilu – Bitcoin ja Ethereum testissä

Tammikuussa päätin myös kokeilla kryptovaluuttoihin sijoittamista. Avasin tilin Northcryptoon ja ostin Bitcoinia 150 eurolla sekä Ethereumia 50 eurolla, yhteensä siis 200 eurolla. Tarkoitus olisi ostaa myös Solanaa, mutta sen kurssi on ollut niin korkealla, että odottelen, jos se laskisi joskus alle 200 euron.

Toistaiseksi kryptolompakkoni on ollut lähes koko ajan plussan puolella muutaman prosentin verran. Voisin sijoittaa kryptoihin lisääkin, mutta vasta sitten, kun tulee isompi romahdus. Tämä on täysin kokeilumielessä tehty sijoitus, eikä osa varsinaista sijoitussuunnitelmaani – mutta hauska nähdä, miten nämä kehittyvät!

Oppirahoja ja onnistumisia

Vaikka viime viikon kaupat eivät menneet ihan putkeen, tammikuu oli kokonaisuutena hyvä. Salkkuni nousi 5,87 % tammikuun aikana, ja koko sijoitushistorian ajalta tuotto on 20,51 %. Ei siis huono suoritus ollenkaan! Pankissa oleva ETF-rahasto (IShares Digital Security UCITS) pääsi juuri tuoton puolelle ja on noussut "huimat" 1,20 %.

Nyt jälkiviisaana olen todennut, että välillä liika nopeus kostautuu. Olen ehkä liian varovainen, kun haluan kotiuttaa voitot nopeasti ja varoa mahdollisia laskuja. Joskus pitäisi vain malttaa istua käsien päällä ja antaa osakkeiden kehittyä pidemmällä aikavälillä.

Nyt mielenkiinnolla seuraan, miten Jenkkien asettamat tariffit vaikuttavat markkinoihin, saako Trump sodan loppumaan Ukrainassa ja mitä tapahtuu Panaman ja Grönlannin suhteen. Helmikuu tuo taas uusia käänteitä – katsotaan, mitä tuleman pitää!

Tässä kuvat kokonaistilanteesta tammikuun viimeisen pörssipäivän jälkeen. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.










Tulojen ja menojen seuranta – tammikuu 2025

Tammikuu on vihdoin taputeltu, ja sen mukana myös ensimmäinen täysi kuukausi vuodelta 2025. Lompakko on selvinnyt talven keskeltä ilman suurempia yllätyksiä, ja tässä kuussa oltiin jopa hieman tuottavalla linjalla.

Palkkatulo tuli kuten pitikin, mutta bonuksena myös kaksi määräaikaistalletusta erääntyi, ja niiden mukana kilahti korkotuloja tilille. Näitä en kuitenkaan ehtinyt pitkään ihmetellä, vaan pistin rahat heti töihin: toinen talletus jatkoi eloaan 3 kk:n sopimuksella 3,1 % korolla ja toinen 6 kk:ksi 3 % korolla. Vielä viime vuoden loppupuolella sai neljän prosentin korkoja, mutta eipä auta jäädä haikailemaan parempia aikoja – parempi sentään jotain kuin ei mitään!

Tammikuussa ei tarvinnut säikähtää mitään epämääräisiä laskuja, vaan kulupuolella pysyttiin tutussa ja turvallisessa kaavassa. Listalla oli tapaturmavakuutus, ammattiliiton ja työttömyyskassan maksut sekä sähkölasku, joka näin talviaikaan ei ole ihan sieltä kevyimmästä päästä. Pakkohan se on myöntää, että olisi mukavampi käyttää sähkölaskun verran johonkin muuhun – vaikka rahastosijoituksiin – mutta lämpimässä pysyminen voittaa tällä kertaa. Onneksi tammikuu oli yllättävät leuto.

Viime viikolla tuli tehtyä päätös, joka vei yhden vuosia roikkuneen asian päätökseen: myin kuolinpesän osakkeet päivän parhaimpaan hintaan! Lisäksi lopetin kuolinpesän rahastosäästösopimuksen. Nyt kuolinpesän tilillä on enää sen verran rahaa, että sillä hoituu verot tuotoista. Kesällä sinne kilahtaa viimeiset korkotulot tuotto-osuudesta ja sen jälkeen voi huokaista helpotuksesta – homma paketissa!

Tammikuun talous jäi tasapainoiseksi, ja vaikka suuria yllätyksiä ei tullut, niin hyvä fiilis on siitä, että asiat rullaavat suunnitelmien mukaan. Helmikuulle odotan sijoitusmarkkinoiden kehitystä kiinnostuksella ja tietysti uutta kuukausittaista palkkapäivää, joka toivottavasti tuo taas uusia mahdollisuuksia kasvattaa varallisuutta.

Näillä eväillä eteenpäin!



Tapahtumarikas viikko

Viime viikko oli aikamoinen vuoristorata – ja syynä tietenkin USA:n yllättävä tullipolitiikan kiristys. Markkinoilla alkoi kunnon sekasorto,...