Tammikuun loppu oli sijoittamisen osalta todellista tunneskaalaa laidasta laitaan. Koin välillä riemua ja välillä harmitusta ja opin taas uusia asioita. Osakesäästötilillä tapahtui liikkeitä, jotka näin jälkikäteen tarkasteltuna eivät menneet ihan nappiin, mutta toisaalta rahastoissa kehitys on ollut tasaisen mukavaa. Mennäänpä suoraan tapahtumien ytimeen!
SSAB – Voitto käsissä, mutta liian aikaisin ulos
Olin ollut pitkään tappiolla SSAB:n osakkeissa ja monttu vain syveni päivä päivältä. Ostin SSAB:n osakkeita parilla tonnilla 22.1. juuri oikeaan aikaan, kun kurssi näytti hakevan pohjia. Osakkeet nousivat mukavasti, ja 29.1. päätin myydä ne kaikki pois hyvällä voitolla. Mutta miten kävikään? Vain muutama tunti myynnin jälkeen kurssi ampaisi hurjaan nousuun! Siinä vaiheessa en voinut kuin katsella ruudulta, kuinka potentiaalinen lisätuotto karkasi käsistä. Jos olisin pitänyt edes osan osakkeista, olisi lopputulos ollut huomattavasti parempi. Nyt mietin, laskeeko kurssi vielä takaisin, jotta voisin ostaa osaakkeet uudelleen kohtuulliseen hintaan. Ei osakkeen hinta ole vieläkään liian korkealla siihen nähden millainen nousu voi odottaa, kun sota Ukrainassa loppuu.
Nokia – Pikavoitto jäi saamatta
Halusin kokeilla lyhyen aikavälin kauppaa osakkeella, joka tekee nopeita kurssiliikkeitä ylös ja alas. Nokia vaikutti hyvältä valinnalta, joten ostin 226 kappaletta 24.1. juuri, kun kurssi näytti laskeneen pohjille. Odotin nousua, mutta sitten tuli Ericssonin tulosjulkistus, joka romautti sen kurssin 11 %. Aloin pelätä, että Nokia seuraa perässä tulosjulkistuksen jälkeen. Kun kurssi 29.1. nousi takaisin suurin piirtein ostohetken tasolle, myin osakkeet pois ja jäin käytännössä vain kaupankäyntikulujen verran tappiolle.
Ja miten kävikään seuraavana päivänä? Nokian kurssi ponkaisi 10 % ylös! Olisin voinut tehdä mukavan pikavoiton, jos olisin malttanut odottaa vielä yhden päivän. Kyllä siinä sai hetken puhallella harmitusta ulos. Tässä tuli taas opittua kantapään kautta, että liian hätäinen myyntipäätös voi kostautua isosti.
Wärtsilä – Myynti väärään aikaan
Wärtsilän osakkeita olin ostanut jo lokakuussa 2024, eikä niiden kurssi ollut juuri muuttunut siitä mihinkään. Joskus käytiin hieman miinuksella, joskus plussalla. Päätin, että myyn osakkeet heti, kun pääsen edes omilleni.
Niinpä sitten myin. Ja illalla tuli uutinen, että Yhdysvallat suunnittelee hankkivansa jäänmurtajia. Seuraavana aamuna Wärtsilän kurssi raketoi! Eli myynti tapahtui juuri väärään aikaan. Tämä oli jo kolmas osake tammikuussa, jossa kärsimättömyys kostautui.
Neste – Keskikurssin alentaminen, mutta ajoitus ontui
Seurasin Nesteen kurssiliikkeitä viikon ajan, kun se sahasi 12,5–13 euron välillä. Ajattelin laskea omaa keskikurssiani ja vähentää tappioprosenttia ostamalla parilla tonnilla lisää osakkeita 12,5 eurolla ja myymällä ne, kun kurssi nousee takaisin 13 euroon.
29.1. toteutin oston ja odotin nousua, mutta tällä kertaa tuuri ei ollut puolellani. Sen sijaan, että kurssi olisi noussut, se jatkoi laskuaan. Nyt tappioprosentti on perjantain päätöskurssilla lähes -10 %.
Tämän osakkeen kohdalla olen kuitenkin varsin rauhallinen. Neste on pitkän aikavälin sijoitus, ja 10 vuoden kuluttua voin toivottavasti kiittää itseäni siitä, että sain osakkeet hankittua halvalla. Toivottavasti kärsivällisyys palkitaan.
Elisa – Uusi hankinta pitkän harkinnan jälkeen
Olin jo tammikuun puolivälissä pohtinut Elisan osakkeiden ostamista, mutta kurssi nousi 42 euroon ennen kuin ehdin mukaan. Sen jälkeen se jatkoi vain nousuaan, ja ajattelin jo, että peli meni ohi.
Q4-raportin jälkeen Elisan kurssi kuitenkin romahti, mikä yllätti minut täysin, koska tulos oli ihan hyvä ja osinkoakin korotettiin. Tämä vaikutti loistavalta ostopaikalta, joten ostin perjantaiaamuna 48 osaketta hintaan 41,70 euroa.
Illalla luin somekeskusteluja ja huomasin, että osa sijoittajista pitää Elisaa yliarvostettuna yhtiönä, koska sen nettovelkaantumisaste on korkea. En ole vielä niin syvällä analysoinnissa, että osaisin laskea yrityksen todellisen arvon, joten tässä on vielä paljon opittavaa. Nyt jään seuraamaan, mitä kurssille tapahtuu. Myynkö seuraavassa nousussa vai jätänkö osakkeet pitkäaikaiseen salkkuun? Aika näyttää.
Kryptokokeilu – Bitcoin ja Ethereum testissä
Tammikuussa päätin myös kokeilla kryptovaluuttoihin sijoittamista. Avasin tilin Northcryptoon ja ostin Bitcoinia 150 eurolla sekä Ethereumia 50 eurolla, yhteensä siis 200 eurolla. Tarkoitus olisi ostaa myös Solanaa, mutta sen kurssi on ollut niin korkealla, että odottelen, jos se laskisi joskus alle 200 euron.
Toistaiseksi kryptolompakkoni on ollut lähes koko ajan plussan puolella muutaman prosentin verran. Voisin sijoittaa kryptoihin lisääkin, mutta vasta sitten, kun tulee isompi romahdus. Tämä on täysin kokeilumielessä tehty sijoitus, eikä osa varsinaista sijoitussuunnitelmaani – mutta hauska nähdä, miten nämä kehittyvät!
Oppirahoja ja onnistumisia
Vaikka viime viikon kaupat eivät menneet ihan putkeen, tammikuu oli kokonaisuutena hyvä. Salkkuni nousi 5,87 % tammikuun aikana, ja koko sijoitushistorian ajalta tuotto on 20,51 %. Ei siis huono suoritus ollenkaan! Pankissa oleva ETF-rahasto (IShares Digital Security UCITS) pääsi juuri tuoton puolelle ja on noussut "huimat" 1,20 %.
Nyt jälkiviisaana olen todennut, että välillä liika nopeus kostautuu. Olen ehkä liian varovainen, kun haluan kotiuttaa voitot nopeasti ja varoa mahdollisia laskuja. Joskus pitäisi vain malttaa istua käsien päällä ja antaa osakkeiden kehittyä pidemmällä aikavälillä.
Nyt mielenkiinnolla seuraan, miten Jenkkien asettamat tariffit vaikuttavat markkinoihin, saako Trump sodan loppumaan Ukrainassa ja mitä tapahtuu Panaman ja Grönlannin suhteen. Helmikuu tuo taas uusia käänteitä – katsotaan, mitä tuleman pitää!
Tässä kuvat kokonaistilanteesta tammikuun viimeisen pörssipäivän jälkeen. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista!